Interview Suzy Glam | ZOZ

Fotografie: Dick Kikstra

Unieke designerbrillen met de perfecte fit

Suzy Glam

Suzy Glam is het internationaal opererend brillenmerk van Susanne Klemm en Etienne Frederiks. Sinds een half jaar is hun brand-store gevestigd in de Roelof Hartstraat met als bijzonder detail het aangrenzende atelier. Vanuit hier worden alle modellen bedacht en ontworpen.

Het ontstaan
Susanne richtte zich als kunstenares voornamelijk op het ontwerpen van sieraden en werkte daarnaast parttime als gediplomeerd opticien. Via die weg leerde ze Etienne kennen. Etienne, ook opticien, heeft daarnaast een aantal grote designer merken naar Nederland gebracht. Ze besloten hun krachten te bundelen en een eigen brillencollectie te ontwikkelen. “Er zijn maar weinig brilontwerpers die zowel opticien als vormgever zijn, dat maakt ons bijzonder”, vertelt Etienne. “Hele mooie objecten die ook nog eens fantastisch passen.”

De succesfactor
Etienne omschrijft het begin van Suzy Glam als ‘een vliegende start’. “In twee jaar tijd hebben we wereldwijd ruim 120 dealers die onze brillen verkopen.” Het succes zit hem volgens Etienne in de manier waarop Susanne de brillen ontwerpt. “Onze brillen worden in eerste instantie niet op de computer getekend maar Susanne werkt direct in het materiaal om zo tot een driedimensionale prototype te komen. Zo wordt het uit alle hoeken een logisch ontwerp.”

Suzy Glam Store
Etienne is blij met Amsterdam als vaste basis. “Wanneer je internationaal opereert is Amsterdam gewoon dé plek.” Ook past de winkel volgens hem goed in de buurt. “Het leuke aan de Roelof Hartstraat is dat er meerdere ambachtelijke bedrijfjes zitten, die net als wij creativiteit en winkel combineren. Daarnaast presenteren we elke twee maanden ook een gastcollectie van onbekend talent in onze winkel.”

Stoer & elegant
Voor Etienne en Susanne zijn brillen als make-up voor je gezicht. Etienne: “Design staat bij ons niet voor hysterische modellen, een bril moet een gezicht mooier maken. Daarom maken we stoere brillen die best wel zichtbaar zijn, maar tegelijk ook heel elegant. Onze klanten adviseren we persoonlijk bij de keuze van hun bril en uiteraard doen we ook deskundige oogmetingen.”

Tekst: Christine Spanjaard | Fotografie: Dick Kikstra
Dit interview is gepubliceerd in Zie Oud Zuid (juli-augustus 2015)